Aktuality z Letiště České Budějovice na přelomu let 2019 - 2020, aneb co je u nás nového?

Novinky v novém roce

Obrázek vlna
Obrázek vlna
Obrázek vlna
Obrázek vlna

Kontakt

Obecní úřad Planá
Planá 59,
370 01 České Budějovice

V loňském roce 2019 se na Letišti České Budějovic uskutečnilo 4214 pohybů (vzletů a přistání), z toho 370 mezinárodních. Dlužno dodat, že celou polovinu roku 2019 bylo Letiště České Budějovice z důvodů modernizace bez leteckého provozu. Ten byl obnoven 26. června v 09:00 jako zkušební provoz v režimu VFR den, tzn. podle pravidel letů za viditelnosti ve dne. Současně došlo k dočasné změně kódového značení letiště na 1B, tzn. že je povolen provoz letadel s rozpětím křídel do 24 m.  Největší zájem o létání byl v letních prázdninových měsících. Přispělo k tomu i to, že přímo na letišti na základě vzájemné dohody po celou provozní dobu poskytovala služby Cizinecká policie ČR, což letounům umožnilo jednodušší odbavení zejména do oblasti Jadranu.

K 31. prosinci 2019 se na základě vlastního rozhodnutí rozhodl ukončit svou spolupráci s Jihočeským letištěm České Budějovice a.s. pan Dieter Pammer, který od července 2018 pracoval na pozici vedoucího leteckého marketingu a cestovního ruchu.

2. ledna 2020 Letiště České Budějovice zahájilo zkušební provoz v režimu VFR den/noc a naplnilo tak předpoklady přechodového plánu. V praxi to zmanená, že na letiště mohou opět létat i proudové letouny, nicméně stále platí limity kategorie 1B, tj. rozpětí křídel do 24 metrů. Noční lety budou klientům letiště umožněny na základě žádosti v průběhu druhé poloviny měsíce ledna. Od 2. ledna také začal ve zkušebním provozu pro piloty fungovat nový terminál a k odbavení letadel tzv. „střední stojánka“ před budovou terminálu. Vzhledem k tomu, že poskytování AFIS služeb se od roku 2020 řídí novou evropskou legislativou, rozhodli jsme, se po konzultaci s ÚCL, nejprve implementovat nové evropské normy. Od 2. ledna 2020 proto v oficiální terminologii poskytujeme informace známému provozu v letištní provozní zóně (ATZ) Letiště České Budějovice. Pro naše letecké klienty nastane po dobu několika měsíců jediná změna, a to ve volacím znaku, na místo Budějovice info, uslyší Budějovice radio. Jinak mohou od nás očekávat služby ve stejném rozsahu a kvalitě, jako doposud, a to jak pro vnitrostátní, tak i pro lety do zahraničí.

S obnovením licence AFIS dle evropských norem počítáme v květnu roku 2020.

Text připravila:                    

Mgr. Martina Vodičková                                                                                                                                                  vedoucí PR a marketingu Letiště České Budějovice

Další aktuality

  • Obrázek novinky

    Stavění májky - 30. 4. 2024 od 17,00 hodin u multifunkčního domu.

    Stavění májky - 30. 4. 2024 od 17,00 hodin u multifunkčního domu.

    11. 4. 2024 v aktualitách

  • Obrázek novinky

    Celodenní výlet - 8. 6. 2024 - Koněpruské jeskyně a okolí, bývalý lom Velká a Malá Amerika, památník Vojna u Příbrami – bývalý pracovní tábor politických vězňů.

    Celodenní výlet - 8. 6. 2024 - Koněpruské jeskyně a okolí, bývalý lom Velká a Malá Amerika, památník Vojna u Příbrami – bývalý pracovní tábor politických vězňů.

    9. 4. 2024 v aktualitách

Nadcházející události

Obrázek vlna
Obrázek vlna